Европейската среща по програмата Лайънс Куест 2013

януари 19, 2013 в Новини от Дистрикт 130

LQEMweb_1LQEMweb_3Oт 9-ти до 13-ти януари т.г. в хотел Хилтън в София се проведе Европейската среща по програмата Лайънс Куест 2013. В нея се включиха 47 директори, обучители и координатори от 18 държави.

Встъпителното слово на Паст Интернешънъл Директор Йорн Андерсен, координатор на програмата Лайънс Куест за Европа, даде старт на официалната церемония по откриването. Паст Дисткрикт Управител Петър Маламов, директор на Лайънс Куест за България, поздрави сърдечно участниците от името на домакина и организатор на срещата – фондация Лайънс Куест България.

Приветствия към форума отправиха Екатерина Игнатова, председател на Асоциацията на Лайънс клубовете Дистрикт 130 България и Любомила Станиславова, народен представител и приятел на Лайънс движението. Поздравителен адрес на Министъра на образованието Сергей Игнатов към участниците бе прочетен от г-жа Татяна Предова, представител на Министерството на образованието, младежта и науката.

Специален гост –лектор на форума бе Паст Интернешънъл Президент Еберхард Вирфс, член на борда на LCIF и програмата Лайънс Куест.

На срещата също така присъства Майкъл Ди Мария – координатор по програмата, в качеството си на представител на LCIF.

В рамките на работната програма бяха проведени редица срещи и дискусии, на които се обсъдиха актуални теми и проблеми в развитието на Лайънс Куест, например:

– Взаимодействието между държавите, прилагащи програмата, и други правителствени и неправителствени организации работещи в сферата на образованието;
– Взаимодействието между директорите и обучителите , както и
– Възможностите за допълващо финансиране при прилагането на програмата.

Основен ръководител на работата с треньорите бе Фре Стейн, който е старши треньор и обучител по програмата и за България. Бяха разгледани въпроси за бъдещото прилагане на програмата в Европа, като и привличане на нови държави в мрежата Лайънс Куест.

Заключителната сесия бе щедра със сертификати, усмивки и дарове, и една специална грамота за директора на Лайънс Куест за България Петър Маламов.

НАЙ-ВАЖНОТО Е КАКВО ОСТАВА СЛЕД ЕДНА ТАКАВА СРЕЩА!? Целта е да се постигне общуване на всички нива, да се създадат приятелски взаимоотношения, да се натрупат положителни емоции и зареждане с позитивизъм, да се задвижи моторът, който да движи нещата в бъдеще! И не на последно място – да окуражи и даде тласък за развитието на програмата в страната домакин.

Една седмица след Европейската среща се случи и първият обучителен семинар в София с клуб-партньор ЛК София Сити. Координаторът на събитието – Йорданка Славчева, член на УС на фондация Лайънс Куест България, и домакините от Първо СОУ „Пенчо П. Славейков“ под ръководството на директор Веселка Тепавичарова приятно изненадаха старши треньор Фре Стейн с група от 28 участника с разностранен опит – преподаватели и възпитатели от 1-во СОУ, училището за деца със зрителни увреждания „Луи Брайл” в София, студенти по педагогика от Софийския университет, както и г-н Пламен Стоянов, изпълнителен директор на фондация SOS Детски селища.

В церемонията по откриването се включиха Дистрикт управителят Екатерина Игнатова, Лайънс Куест директорът Петър Маламов, както и специалните гости от МОНТ – г-жа Пенка Иванова, директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието” и г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО София.