Трета винарска лайънс среща – Старозагорски минерални (и винени) бани 2017

февруари 1, 2017 в Клубни новини

За трета поредна година, на Старозагорски минерални бани, в хотелски комплекс Марица-Изток се проведе Винарска Лайънс среща. Близо 260 лъвове, лъвици и гости бяха обединени от позитивността, усмивката и приятелството.

Старт на събитието в 10.30 часа на 28.01.2017 г. с тържествен водосвет в параклиса към комплекса отслужи отец Йордан, който при вида на събралите се участници възкликна „Любовта е сред нас! Любовта и приятелството са още по-силни, когато сме много!“

На срещата присъстваха членове на Лайънс клубовете: ЛК Пазарджик, ЛК Пазарджик – Тракия, ЛК Хасково, ЛК Търговище, ЛК Русе, ЛК Габрово, ЛК Пловдив – Евредика, ЛК Пловдив – Флипополис, ЛК София – Св.Иван Рилски, ЛК София – Витоша, ЛК София – Диамант, ЛК София – Св.Йоан, ЛК Академика – Варна, ЛК Велинград, ЛК Стара Загора – Тракия и ЛК Стара Загора – Августа.
Сред официалните гости бяха дистрикт говерньора на Дистрикт 132-Македония, Слободан Вукичевич и
Елизабет Хедерер – интернешинъл лайънс директор на МАЛК за периода 2016 – 2018 г. от Австрия.

Празничната среща беше открита от президента на клуба-домакин ЛК Стара Загора – Тракия, Димо Димитров, заобиколен от танцуващи кукери, който поздрави присъстващите с „Добре дошли“ и подчерта важността на подобни събития за единството на Лайънс движението, за укрепване на приятелството и за обединяването около благотворителни каузи.

Водещият на третата Винарска Лайънс среща, Тони Куцаров се появи атрактивно, възседнал магарицата Пенка.

Участниците се представиха на отделни щандове с домашни вина и ракии, вина от реномирани винарски изби, домашни мезета, сланина, туршии, баници, сладкиши и много, много други кулинарни изкушения. Домакините от ЛК Стара Загора – Тракия подготвиха три прасета за мезета и също представиха домашно вино и ястия. Всеки участник в срещата имаше възможност да оцени най-доброто домашно вино и такова от винарска изба, както и най-добрите домашни мезета и гозби.

Акцент на срещата беше представянето на традиционни български носии от различни фолклорни области. Присъстващите имаха възможност да си закупят носии от специално изграденият за целта щанд. В ранния следобед участниците дефилираха пред всички гости, като всеки тоалет беше подробно
представян от фолклорния експерт – хореографът Васил Герлимов.

По-късно през деня, 5-членно жури с представители от различни клубове, преброи всички попълнени
бюлетини и абсолютно безпристрастно определи победителите в различните категории.
На официалната вечеря, в приятната обстановка на ресторанта в хотелски комплекс Марица-Изток се събраха всички лайънс членове и гости. На специална церемония бяха връчени отличия и награди на победителите.

В категория „Домашни мезета и гозби“:

първо място – ЛК Хасково с Домашна пуска
второ място – ЛК Пловдив – Евридика с Гъши пастет
трето място – ЛК София – Диамант с Питката на свекървата

В категория „Фолклорна носия-клубно представяне“:

първо място – ЛК Стара Загора – Тракия
второ място – ЛК Пловдив – Евридика
трето място – ЛК София – Витоша

Специална награда в тази категория беше връчена на семейство Десислава, Даниела и Златко Таневи от ЛК Стара Загора – Тракия за най-масово семейно представяне. Маестро Васил Герлимов също връчи лична награда.

В категория „Домашни вина“:

първо място – ЛК София – Св. Иван Рилски за виното на Свилен
второ място – ЛК Пловдив – Евридика за виното „Ореховката на Диди”
трето място – за Гергана и Иван Митеви от ЛК Хасково за виното „Аметиста”
Извънредна награда беше бръчена на д-р Филев за ракията „Радост на душата”

В категория „Вина от винарски изби“:

първо място – червено вино на Шато Бургозоне, представено от ЛК София – Диамант
второ място – червено вино, представено от дистрикт-говерньора на Македония Слободан Вукичевич
трето място – Червено вино на Шато Мидалидаре, представено от ЛК Стара Загора – Тракия

Специални грамоти за най-масово участие получиха ЛК Пазарджик и ЛК Хасково.

Два плакета за партньорство със сертификати бяха връчени на чуждестранните гости Слободан Вукичевич и Елизабет Хедерер.

От името на Ректора на Тракийски университет – Стара Загора, проф. Иван Въшин, седем клуба получиха благодарствени грамоти за „Принос в изграждането на православен храм „Св. Патриарх Евтимий” – ЛК София – Св. Иван Рилски, ЛК София – Св. Йоан, ЛК София – Диамант, ЛК София – Витоша, ЛК Видин, ЛК Плевен и ЛК Стара Загора – Тракия.

По традиция, вечерта се проведе томбола с награди, като събраните средства са предназначени за поредната благотворителна кауза на ЛК Стара Загора-Тракия.

Тази година, събраните средства ще бъдат дарени за 8-годишния Михаил Атанасов Иванов от Стара Загора, който след инцидент на 09.08.2016 г. губи зрението на дясното си око. Според очни хирурзи, след оперативна намеса има шанс за възстановяване на зрението на детето. През месец ноември 2016 г. е направена първата успешна операция в очна клиника във Виена, Австрия. Предстоят още две операции през пролетта и лятото на 2017 г. Цената само на очните операции е много висока, като в нея не се включват другите съпътстващи разходи. За жалост, родителите на детето нямат никаква възможност да заплатят стойността на лечението. Семейството живее в Стара Загора. Майката е на 39 години и работи като медицинска сестра в Центъра за психично здраве към УМБАЛ „Проф. Д-р Ст.Киркович“ АД – Стара Загора, а бащата е на 40 години и работи като монтьор в „Енергоремонт“ АД – Гълъбово. Михаил има по-малка сестра, която е на 2,5 г. и посещава детска ясла. Семейството е благодарно за всяка протегната ръка и дарена сума за спасяване зрението на тяхното дете.

Тържеството завърши с дружното разрязване на двете уникално вкусни торти, специално приготвени за събитието и дарени от лъвицата Радослава Минчева от ЛК София – Витоша, собственик на сладкарници „Неделя“.