Този сайт е създаден от Лайънс клуб "Стара Загора - Тракия", благодарение на дарението на „Загорка” АД в рамките на Дарителската програма "Създаваме по-добро бъдеще". Той е съобразен с изискванията за работа с компютърна техника на хора със затруднено зрение.

Начало

Oткрихме компютърен клуб за хора със затруднено зрение

logo LC_logo

„Не слепотата, а отношението на другите,
респективно на онези, които виждат,
е бремето, което трудно се понася.”
Хелън Келър


Обществото ни е още сляпо за проблемите на хората със затруднено зрение, още не иска или пък още не може да прогледне за тях. Сещаме се, че има такива хора и че те са сред нас веднъж в годината - на 15 октомври, Денят на белия бастун. И още веднъж - на 3 декември, Денят на хората с увреждания.

За хората със зрителни затруднения липсват подходящите условия, достъпната архитектурна среда, информацията в най-широк смисъл. Те трудно преодоляват психическата травма и трудно се приспособяват към новите, променени условия на живот. Принудени са за всяко свое действие да зависят от някой друг. Всичко това ги обрича на социална изолация.

С разработването и прилагането на говорящи програми и наличието на говорещи книги компютърът вече може да се превърне в пръв помощник и средство за общуване на хората с увредено зрение. А включването им в обучение за работа с компютър дава връзка на всеки един от тях със света.

Към Съюза на слепите в България е изграден Национален център за рехабилитация в Пловдив, където се провеждат курсове за обучение на хора със зрителни увреждания. Такива курсове се провеждат и в два центъра в София. До този момент нашият град не предоставяше такава възможност за незрящите. Изключително малък е броят на тези, които са  от Стара Загора, а  се записват за обучения по компютърна грамотност в центровете в Пловдив и София. Това се дължи както на стреса и психическата неподготвеност да пребивават самостоятелно в по-голям град за обучение, така  и поради финансови ограничения.

Компютърът е един мощен инструмент, който позволява на хората със зрителни проблеми да се интегрират по-пълноценно в обществото и допринася за тяхното по-високо качество на живот. За тях компютърът не е само средство за забавление, той също така може да спомогне за професионалната им реализация. Придобитите умения за работа с командния интерфейс на персоналния компютър ще помогнат на незрящите при овладяването на другите съвременни електронни устройства, като GSM с говоряща система, дигитални плеъри и диктофони, GPS навигатори, компютъризирани системи и т.н. Уменията, които усвояват курсистите, им дават възможност да пишат и редактират текст, да четат книги в текстов и аудио формат, да сърфират в Интернет, от където получават многостранна информация, да общуват помежду си с електронната поща и Skype и още много други полезни неща.
Това са причините, поради които ние се заехме с проект за компютърно обучение на незрящи.

Успешната пилотна фаза ни даде основание да участваме в публичния конкурс на „Загорка”АД  с проекта „Компютърът – врата към по-доброто бъдеще на незрящите”. Проектът на клуба се класира сред десетте победители (от общо 78 участници) и спечели финансиране за 7 160 лв. Припомняме, че общата стойност на проекта е 13 500 лв, като 6 340 от тях лв са  собствен принос.

Така идеята ни да обучим повече незрящи за работа с компютър намери своята реализация благодарение на дарението на „Загорка” АД в рамките на Дарителската програма Създаваме по-добро бъдеще.

На 27.06.2011 г., в 14.00 ч., в Регионалната организация на Съюза на слепите в България открихме Компютърния клуб за хора със затруднено зрение.

На събитието присъстваха Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, Даниела Димитрова и Катя от Дянкова от Обществен дарителски фонд, Дина Желева – председател на Дружеството на слепите в Стара Загора, много приятели от Лайънс клуб Стара Загора – Тракия, учителите, които ще работят с хората със зрителни затруднения, Тодор Димитров – вече преминал през компютърното обучение в пилотната фаза на проекта, много журналисти от местни и национални медии.

До 30.10.2011 г. ще бъдат обучени 12 човека. Идеята ни е след финализирането на проекта да се търсят други източници на финансиране, за да разширим дейността си в полза на хората със зрителни затруднения. Наша цел е в следващ етап на компютърно обучение да включим като обучители и незрящи, които сега усвояват компютърни умения.

Вярваме, че работата ни по този проект е в пряка полза за хората с проблеми в зрението. В подкрепа са думите на Васил Долапчиев, който каза, че белият бастун помага на назрящия да се придвижи от една до друга точка, а компютърът му предоставя целия свят.


Събитието беше отразено от вестниците „Труд”, „24 часа”, „Национална бизнес поща”, „Старозагорски новини”, ТВ „Стара Загора”, информационен портал dir.bg; Радио Стара Загора,  darik news, stznews и др.

Лайънс клуб „Стара Загора - Тракия”

 
Посетители
В момента има 2 посетителя в сайта