Този сайт е създаден от Лайънс клуб "Стара Загора - Тракия", благодарение на дарението на „Загорка” АД в рамките на Дарителската програма "Създаваме по-добро бъдеще". Той е съобразен с изискванията за работа с компютърна техника на хора със затруднено зрение.

Начало За нас

За нас

logo LC_logo

Лайънс клуб Стара Загора – Тракия е част от международното Лайънс движение, чиито основи са положени през 1917г.  Основна цел са дейности в полза на обществото. През 1925 г. движението се ориентира към борба срещу слепотата и от този момент това е приоритет в програмите  на Лайънс клубовете по целия свят. 

През 1930 г. президентът на Лайънс клуб Пеория, Илинойс изобретява белия бастун за слепите. През 30-те години на 20-ти век член на движението, ослепял през войната, изобретява джобната Браилица (азбуката за слепи). През 1939 г. Лайънс членовете от Детройт, Мичиган основават училище за трениране на кучета-водачи за слепи хора. От само 4 в началото, днес училището за обучение на кучета в Рочестър е обучило повече от 6000 кучета и ги е дарило на слепите. Тези  уникални в свеновен мащаб нововъведения през 20-ти век  очертават ролята и приноса за Лайънс движението  за подобряване на начина на живот на незрящите

През 2010 – 2011 г. приоритетен за Лайънс клуб Стара загора – Тракия беше проектът за подпомагане на достъпа до информация на хора със зрителни затруднения чрез обучение за работа с компютър.

Реализирахме пилотна фаза на проекта, като обучихме двама човека  със зрителни затруднения.

Успешният старт на работата ни за подпомагане достъпа до информацията на хора с проблем в зрението  ни даде основание да участваме в публичния конкурс на „Загорка”АД  с проекта „Компютърът – врата към по-доброто бъдеще на незрящите”.  Проектът на клуба се класира сред десетте победители (от общо 78 участници) и спечели финансиране за 7 160 лв. Общата стойност на проекта е 13 500 лв, като 6 340 от тях лв са  собствен принос.

В сградата на Дружеството на слепите в Стара Загора изградихме Компютърен клуб, чието официално откриване се състоя на  27.07.2011г. Обчението се реализира в групи с по трима човека, поради специфичните нужди на обучаемите. С курсистите работят учители по инфрматика, след  като преминаха през специализиран курс за обучители в Националния център по рехабилитация в гр. Пловдив. Целта ни е до 30.10.2011 г. да обучим 12 човека.

Надяваме се, че реализацията на проекта ще допринесе за подобряване качеството на живот на незрящите, ще отвори нови възможности пред тях и ще даде уникален шанс те да се  приобщят към голямото семейство на Интернет потребителите.

След приключване на проекта, финансиран от програмата на „Загорка” АД  Създаваме по-добро бъдеще и от собствени средства на Лайънс клуб Стара Загора -Тракия, в наличност ще са осигурено помещение в достъпна за незрящи лица сграда, необходимите техника и софтуер, преминали вече през обучението хора със зрителни затруднения, които ще популяризират ефекта сред целевата група,  обучители, подготвени за работа с хора със специфични нужди.

Дейностите ще продължат, като ще се търсят други източници на финансиране.

В перспектива наша цел е  разкриване на Център за социална рехабилитация на хора със зрителни затрднения.

 
Посетители
В момента има 1 посетител в сайта